contact1

Open atelier: beeld Ida Gerhardt in de maak

di 9 jan 2018, 13:01 
 
Miniatuurontwerp beeld Ida Gerhardt. Foto: PR
Miniatuurontwerp beeld Ida Gerhardt. Foto: PR

ZUTPHEN - Vanaf komende zomer kijkt dichteres Ida Gerhardt, vereeuwigd in brons, uit over de IJssel. Benieuwd hoe het bronzen beeld vorm krijgt? Kom dan een kijkje nemen in het atelier van beeldhouwer Herma Schellingerhoudt. Van 16 januari tot 16 februari opent zij op dinsdagmiddag en donderdagavond de deuren van haar atelier aan de Marsweg 115-1c voor publiek.

Ida Gerhardt (1905-1997) is van grote betekenis voor Zutphen. Haar gedichten hebben de stad kleur gegeven. De gemeente heeft Herma Schellingerhoudt gevraagd om de dichteres duurzaam gestalte te geven op de IJsselkade, daar waar de Berkel in de IJssel stroomt (Noordzijde van de Berkel monding). De omgevingsvergunning voor het plaatsen het beeld gaat binnenkort in procedure.

Beeldhouwer aan het werk
Nadat ze eerst een aantal schetsen heeft gemaakt, start Herma Schellingerhoudt nu met het 'echte' werk: het maken van een bronzen beeld op ware grootte. Ze wil graag laten zien hoe dit proces verloopt. Daarom is iedereen welkom om een kijkje te nemen in haar atelier aan de Marsweg 115-1c. Dat kan tussen 16 januari en 16 februari, op dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur en op donderdag van 19.00 tot 21.00 uur. Het gaat dan om de volgende data: 16, 18, 23, 25 en 30 januari en 1, 6, 8, 13 en 15 februari. Aanmelden is niet nodig, u kunt gewoon binnenlopen.

 

 

Ida Gerhardt in brons vereeuwigd

Vanaf komende zomer kijkt Ida Gerhardt over de IJssel uit. De dichteres die zo verbonden was en is met Zutphen wordt namelijk in brons vereeuwigd. Ze krijgt een plek op de vernieuwde IJsselkade waar haar geliefde rivier en de Berkel samenkomen. Woensdagmiddag 27 september zetten burgemeester Annemieke Vermeulen en de Zutphense beeldhouwer Herma Schellingerhoudt een handtekening onder de opdracht voor het maken van het beeld.

Ida Gerhardt in de kloostertuinHet idee om een beeld van dichteres Ida Gerhardt op de IJsselkade te plaatsen, is ongeveer een jaar geleden geboren. Bernard ten Doeschate: “Bij mijn aftreden als directievoorzitter van Koninklijke Reesink vroeg voormalig wethouder Yvonne van der Houwen mij of ik een startkapitaaltje beschikbaar wilde stellen voor een project waardoor Ida Gerhardt duurzaam in Zutphen verankerd zou worden. Op dat verzoek gingen mijn vrouw en ik meteen in. Eerder dit jaar hebben we met Yvonne van der Houwen en met Herman Krans van de Stichting Ida Gerhardt Prijs gekozen voor een bronzen beeld. Het is verheugend dat de gemeente inmiddels zo ruimhartig over de brug is gekomen om het project - beter gezegd: Ida Gerhardt - op deze wijze gestalte te geven.”

Foto: Ida Gerhardt in de Kloostertuin. Fotograaf: Ab van der Kloot

Burgemeester Annemieke Vermeulen: “De betekenis van Ida Gerhardt voor onze stad is groot. Ze heeft de stad identiteit en kleur gegeven. Zutphen, Gerhardt en haar gedichten worden sterk met elkaar geassocieerd. Het beeld is een uiting van waardering en een waardevolle toevoeging aan de IJsselkade en Zutphen.”

Beeldhouwer

Herma Schellingerhoudt is gevraagd het beeld van Ida Gerhardt te vervaardigen. Zij is voorgesteld namens de initiatiefnemers. De Zutphense beeldhouwer is onder andere bekend van haar project De Conferentie in Dat Bolwerck. Zij heeft zich vooral toegelegd op het maken van gelijkende beelden in verschillende technieken.

Ondertekening opdracht  

Herma Schellingerhoudt en burgemeester Annemieke Vermeulen ondertekenen de overeenkomst.

Herma Schellingerhoudt

Herma met een eerste schets van het beeld, in miniatuur.

Onthulling

Na de officiële opdrachtverlening op woensdagmiddag 27 september start Schellingerhoudt met het maken van het beeld. Het is mogelijk om haar aan het beeld te zien werken in het atelier op De Mars. Hierover wordt later meer bekend gemaakt.

Naar verwachting is het beeld halverwege volgend jaar gereed. Het beeld wordt op de IJsselkade geplaatst op een moment dat de werkzaamheden daar dit mogelijk maken. Ida Gerhardt krijgt een plek waar de Berkel en IJssel samenkomen, ze is gericht naar de IJssel en kijkt over de rivier uit.

 

 

 Maandag 16 april

 

Het beeld van was gaat naar de bronsgieter. Over een maand of drie is deze klaar om geplaatst te worden.

Foto's van het proces bij de bronsgieter volgen!

 ida4.jpg

ida3.jpg

ida1.jpg

 

In de maand september 2017 woon en werk ik (samen met 11 andere kunstenaars) in basiskamp Entre Nous in Frederiksoord Drenthe.

Naast alle thema's waar de kunstenaars aan werken, probeer ik iedere dag met iemand (bezoeker, spreker, collega etc.) een gesprek aan te gaan van ongeveer 2,5 uur. Tijdens dit gesprek maak ik van mijn gast een portret in klei, een schets. De onderwerpen zijn vanuit de thema's van het basiskamp. In dit geval een persoonlijk gesprek, diepgravend van mens tot mens,  in de schets probeer de essentie te pakken en als residu het beeld en een uitspraak te distilleren over het onderwerp waarover we spreken.

Het is mogelijk om op de bonnefooi langs te komen en te kijken of ik vrij ben, maar een afspraak maken mag ook.

Ik ga uit van een open, filosoferend, onderzoekend gesprek.

Interesse? mail: spoddioff@hotmail.com
         sms/app: 06 53524066 of

Stuur me een vriendschapsverzoek op facebook en stuur een persoonlijk bericht.


Volg ook http://basiskamp-entrenous.nl/

 

BASISKAMP

Entre Nous

Basiskamp Entre Nous is bedacht door Edwin Stolk (kunstenaar) en wordt gerealiseerd i.s.m. Stichting KiK. Op vrijdag 1 september om 16 uur is de opening. Door met bedrijven en andere organisaties samen te werken ontstaat een tijdelijk laboratorium, een proefkolonie waar de zoektocht naar alternatieven voor onze verzorgingsstaat centraal staat.

In Basiskamp Entre Nous staat u als burger centraal. Door met elkaar in gesprek te gaan zoeken we in debatten, bij workshops, presentaties en lezingen antwoord op de vraag: “Wanneer publieke diensten steeds meer door private partijen worden ingevuld, hoe zorg je er dan voor dat ze toegankelijk blijven voor iedereen? Hoe creëer je met elkaar een samenleving waarin iedereen tot zijn recht kan komen?”

In september is het basiskamp vrij toegankelijk en wonen er (i.p.v. militairen) een maand lang verschillende kunstenaars. Deze vakmensen gaan zich bezighouden met verzorgingsstaat gerelateerde onderwerpen die spelen in Westerveld en exemplarisch zijn voor andere gemeenten.